NEJDŘÍV VAŘENÍ, POTOM JEDENÍ!

KUCHTÍME

ZELENINOVÝ VÝVAR

 Ingredience: 1 velká mrkev ½ celeru 1 petržel 4 řapíky řapíkatého celeru 2 rajčata 1 cuketa 1 cibule 1 palička česneku svazek zelené petrželky kousek namočené řasy wakame celé nové koření celý pepřbobkový listšpetka kmínu asi 3,5...

DÝŇOVÁ POLÉVKA

Ingredience: dýni Hokaido kousek zázvoru zeleninový vývar zakysanou smetanu nůž na krájení (ostrý) plech a pečičí papír velký hrnec škrabku lžíci na dlabání dýně tyčový mixér   Postup: Dýni důkladně omyjte. Dospělý vám pomůže dýni rozkrojit a vydlabat lžící semínka a...

BANÁNY V ČOKOLÁDĚ

Ingredience:   3 banány tabulku tmavé čokolády namleté oříšky nebo jiné zdobení kousek másla příborový nůž na krájení prkénko špejle (párátko) rendlík tác   Postup: Oloupejte banány a kulatým nožem je nakrájejte na kousky velké asi 3 cm. Banán je měkký, takže není potřeba...

PODZIMNÍ OMELETA

Ingredience: 3 plátky šunky 6 žampionů 1 menší cuketu 1 cibuli 1 zelenou papriku 1 rajče 2 vajíčka olej sůl pepř celozrný chléb nebo rohlík   Postup: Příprava je velmi jednoduchá a zvládnou ji i menší veverky. Nejdříve si nakrájejte očištěné žampiony a zeleninu. Stačí na...

PALAČINKY

Ingredience: 3 dl mléka 1 vajíčko 300g hladké mouiky špetku soli špetku cukru olej na přípravu ovocnou marmeládu nebo nutelu na plnění   Postup: Nejprve vyšlehejte vajíčko s mlékem.Pak postupně za stálého míchání přisýpejte mouku, sůl a cukr. Pořádně promíchejte tak, aby se z...

HORKÁ ČOKOLÁDA

Ingredience:   tabulku hořké nebo mléčné čokolády 100ml smetany 200ml mléka špetku mleté skořice kastrůlek vařečku  hrníčky   Postup:   Nalámejte čokoládu do kastrůlku. Postavte ho na plotýnku a na mírném ohni rozpouštějte. Až bude čokoláda rozpuštěná, za...

ČOKOLÁDOVO-OŘECHOVÉ KULIČKY

Ingredience:   jeden hrnek lískových oříšků na "oříškovou mouku" jeden hrnek fíků jedna lžíce kakaa půl hrnku jemně nasekané čokolády mísu vařečku mixér   Postup:   "Oříškovou mouku" připravíme tak, že dáme oříšky na plechu na 10 minut do trouby, která je předehřátá...

SVAŘENÝ DŽUS

Ingredience:   1 litr 100% jablečného džusu nebo moštu 1-2 ks celé skořice 1 hřebíček pár koleček pomeranče (bez slupky)   Postup:   Jablečný džus přelijeme do hrnce, přihodíme skořici, hřebíček a kolečka pomeranče. A všechno dohromady vaříme pod dohledem dospělého asi...

AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA

Ingredience:   jedno zralé avokádo sůl pepř chleba misku malou lžičku vidličku kulatý nůž   Postup:   Zralé avokádo rozpulte kulatým nožem (když je zralé, půjde to snadno! Pro jistotu poproste o rozpůlení avokáda dospělého) a vyndejte pecku.Teď je potřeba zbavit obě...

BANÁNOVO-ČOKOLÁDOVÝ SHAKE

Ingredience: 1 banán 1/2 lžičky kakaa 1 lžičku arašídového másla (nemusí být) půl hrnku mléka mixér   Postup:   DO MIXÉRU POSTUPNĚ PŘIDÁME VŠECHNY INGREDIENCE: oloupaný banán mléko kakao a kdo chce může přidat i lžičku arašídového másla Pokud se vám shake zdá příliš hustý,...

VÁNOČNÍ DOBRŮTKY

JAHODOVÉ MUFFINY S JAHODOVÝM KRÉMEM

Ingredience:   85 g másla 2 vejce 200 ml mléka 140 g krupicového cukru 1 vanilkový cukr 250 g hladké mouky 1 lžička kypřicího prášku 1 lžička jedlé sody 150 g čerstvých jahod máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání pečicí formy Postup:   V míse rozmícháme rozpuštěné máslo...

Citronovo-jogurtová pěna s meduňkovými jahodami

 Ingredience: 500 ml hustého přírodního jogurtu  1 lžíce karibského hnědého rumu  1 lusk vanilky  100 g cukru  50 g vanilkového cukru  15 g plátkové želatiny  trochu vody šťáva ze dvou...

PERNÍKOVÝ DORT

 Ingredience: do dortové formy o průměru 26 cm:   400 g polohrubé mouky 200 g krupicového cukru 2 lžičky jedlé sody 2 lžičky perníkového koření Avokádo špetka soli 2 pomeranče 400 g kandovaného ovoce 1 vejce 200 ml...

Citronové sušenky

Ingredience: 125 g másla pokojové teploty 100 g práškového cukru 1 vajíčko 200 g hladké mouky nastrouhanou kůru ze dvou citronů (můžete nahradit i kůrou z pomerančů, nebo namíchat citron a pomeranč) půl lžičky prášku do pečiva špetku soli trochu hnědého krystalového cukru na posypání...

VÁNOČNÍ OPLATKY

Ingredience:   Těsto   hladká mouka špetka soli voda     Na podávání česnek med   Postup: Z mouky, vody a špetky soli vymícháme hladké těstíčko, trochu hustší než na palačinky. Nažhavené oplatkové kleště potřeme včelím voskem, nalijeme trochu těsta a pečeme. Oplatky před...

ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY

Ingredience:   Těsto 350 g polohrubé mouky 250 g másla 250 g moučkového cukru 120 g mletých vlašských ořechů 50 g kakaa špetka skořice 1 lžíce smetany   Krém   200 g čokolády na vaření asi 100 ml smetany 2−3 lžíce irského krémového likéru (Baileys) nebo...

LINECKÉ KOLÁČKY

Ingredience: 750 g hladké mouky „00“ 250 g moučkového cukru 500 g másla 2 žloutky 2 lžíce vlažné vody 400 g rybízové marmelády na slepení Postup: Na vál vysypeme hladkou mouku s moučkovým cukrem, uděláme důlek, do kterého přidáme rozkrájené, při pokojové teplotě změklé máslo, žloutky,...

VČELÍ ÚLY ALIAS VOSÍ HNÍZDA

Ingredience:   Těsto 160 g dětských piškotů 150 g moučkového cukru 60 g másla 2 lžíce kakaa 4 lžíce rumu 2 lžíce mléka moučkový cukr na vysypání formiček   Náplň 80 g másla 1 vanilkový cukr 1 lžíce rumu 30−35 piškotů na uzavření   Postup:   Piškoty...

ŠTĚDROVEČERNÍ DORT S BRUSINKAMI

Ingredience   500 g tučného měkkého tvarohu 125 g másla 150 g cukru krupice 20 g želatiny 100 ml plnotučného (nebo polotučného) mléka 1 lusk vanilky 50 ml brandy + trocha na namočení brusinek 100 g sušených brusinek 100 g cukrářských piškotů   želé 250 ml vody 1 balíček...

NORSKÉ ZÁZVOROVÉ PERNÍČKY

Ingredience: 150 g másla 1 dl medu 2 dl cukru 1 dl smetany 450 g hladké mouky 1 lžička prášku do pečiva ½ lžičky mletého zázvoru ½ lžičky mletého pepře ½ lžičky mletého hřebíčku 2 lžičky mleté skořice Postup:   Těsto si připravíme den před samotným pečením. V pánvi...