KUCHTÍME
ZELENINOVÝ VÝVAR
Ingredience:
1 velká mrkev ½ celeru 1 petržel 4 řapíky řapíkatého celeru 2 rajčata 1 cuketa 1 cibule 1 palička česneku svazek zelené petrželky kousek namočené řasy wakame celé nové koření celý pepřbobkový listšpetka kmínu asi 3,5...
DÝŇOVÁ POLÉVKA
Ingredience:
dýni Hokaido
kousek zázvoru
zeleninový vývar
zakysanou smetanu
nůž na krájení (ostrý)
plech a pečičí papír
velký hrnec
škrabku
lžíci na dlabání dýně
tyčový mixér
Postup:
Dýni důkladně omyjte. Dospělý vám pomůže dýni rozkrojit a vydlabat lžící semínka a...
BANÁNY V ČOKOLÁDĚ
Ingredience:
3 banány
tabulku tmavé čokolády
namleté oříšky nebo jiné zdobení
kousek másla
příborový nůž na krájení
prkénko
špejle (párátko)
rendlík
tác
Postup:
Oloupejte banány a kulatým nožem je nakrájejte na kousky velké asi 3 cm. Banán je měkký, takže není potřeba...
PODZIMNÍ OMELETA
Ingredience:
3 plátky šunky
6 žampionů
1 menší cuketu
1 cibuli
1 zelenou papriku
1 rajče
2 vajíčka
olej
sůl
pepř
celozrný chléb nebo rohlík
Postup:
Příprava je velmi jednoduchá a zvládnou ji i menší veverky. Nejdříve si nakrájejte očištěné žampiony a zeleninu. Stačí na...
PALAČINKY
Ingredience:
3 dl mléka
1 vajíčko
300g hladké mouiky
špetku soli
špetku cukru
olej na přípravu
ovocnou marmeládu nebo nutelu na plnění
Postup:
Nejprve vyšlehejte vajíčko s mlékem.Pak postupně za stálého míchání přisýpejte mouku, sůl a cukr. Pořádně promíchejte tak, aby se z...
HORKÁ ČOKOLÁDA
Ingredience:
tabulku hořké nebo mléčné čokolády
100ml smetany
200ml mléka
špetku mleté skořice
kastrůlek
vařečku
hrníčky
Postup:
Nalámejte čokoládu do kastrůlku. Postavte ho na plotýnku a na mírném ohni rozpouštějte. Až bude čokoláda rozpuštěná, za...
ČOKOLÁDOVO-OŘECHOVÉ KULIČKY
Ingredience:
jeden hrnek lískových oříšků na "oříškovou mouku"
jeden hrnek fíků
jedna lžíce kakaa
půl hrnku jemně nasekané čokolády
mísu
vařečku
mixér
Postup:
"Oříškovou mouku" připravíme tak, že dáme oříšky na plechu na 10 minut do trouby, která je předehřátá...
SVAŘENÝ DŽUS
Ingredience:
1 litr 100% jablečného džusu nebo moštu
1-2 ks celé skořice
1 hřebíček
pár koleček pomeranče (bez slupky)
Postup:
Jablečný džus přelijeme do hrnce, přihodíme skořici, hřebíček a kolečka pomeranče. A všechno dohromady vaříme pod dohledem dospělého asi...
AVOKÁDOVÁ POMAZÁNKA
Ingredience:
jedno zralé avokádo
sůl
pepř
chleba
misku
malou lžičku
vidličku kulatý nůž
Postup:
Zralé avokádo rozpulte kulatým nožem (když je zralé, půjde to snadno! Pro jistotu poproste o rozpůlení avokáda dospělého) a vyndejte pecku.Teď je potřeba zbavit obě...
BANÁNOVO-ČOKOLÁDOVÝ SHAKE
Ingredience:
1 banán
1/2 lžičky kakaa
1 lžičku arašídového másla (nemusí být)
půl hrnku mléka
mixér
Postup:
DO MIXÉRU POSTUPNĚ PŘIDÁME VŠECHNY INGREDIENCE:
oloupaný banán
mléko
kakao
a kdo chce může přidat i lžičku arašídového másla
Pokud se vám shake zdá příliš hustý,...
VÁNOČNÍ DOBRŮTKY
JAHODOVÉ MUFFINY S JAHODOVÝM KRÉMEM
Ingredience:
85 g másla
2 vejce
200 ml mléka
140 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
250 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku
1 lžička jedlé sody
150 g čerstvých jahod
máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání pečicí formy
Postup:
V míse rozmícháme rozpuštěné máslo...
Citronovo-jogurtová pěna s meduňkovými jahodami
Ingredience:
500 ml hustého přírodního jogurtu
1 lžíce karibského hnědého rumu
1 lusk vanilky
100 g cukru
50 g vanilkového cukru
15 g plátkové želatiny
trochu vody
šťáva ze dvou...
PERNÍKOVÝ DORT
Ingredience:
do dortové formy o průměru 26 cm:
400 g polohrubé mouky
200 g krupicového cukru
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky perníkového koření Avokádo
špetka soli
2 pomeranče
400 g kandovaného ovoce
1 vejce
200 ml...
Citronové sušenky
Ingredience:
125 g másla pokojové teploty
100 g práškového cukru
1 vajíčko
200 g hladké mouky
nastrouhanou kůru ze dvou citronů (můžete nahradit i kůrou z pomerančů, nebo namíchat citron a pomeranč)
půl lžičky prášku do pečiva
špetku soli
trochu hnědého krystalového cukru na posypání...
VÁNOČNÍ OPLATKY
Ingredience:
Těsto
hladká mouka
špetka soli
voda
Na podávání
česnek
med
Postup:
Z mouky, vody a špetky soli vymícháme hladké těstíčko, trochu hustší než na palačinky.
Nažhavené oplatkové kleště potřeme včelím voskem, nalijeme trochu těsta a pečeme.
Oplatky před...
ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY
Ingredience:
Těsto
350 g polohrubé mouky
250 g másla
250 g moučkového cukru
120 g mletých vlašských ořechů
50 g kakaa
špetka skořice
1 lžíce smetany
Krém
200 g čokolády na vaření
asi 100 ml smetany
2−3 lžíce irského krémového likéru (Baileys) nebo...
LINECKÉ KOLÁČKY
Ingredience:
750 g hladké mouky „00“
250 g moučkového cukru
500 g másla
2 žloutky
2 lžíce vlažné vody
400 g rybízové marmelády na slepení
Postup:
Na vál vysypeme hladkou mouku s moučkovým cukrem, uděláme důlek, do kterého přidáme rozkrájené, při pokojové teplotě změklé máslo, žloutky,...
VČELÍ ÚLY ALIAS VOSÍ HNÍZDA
Ingredience:
Těsto
160 g dětských piškotů
150 g moučkového cukru
60 g másla
2 lžíce kakaa
4 lžíce rumu
2 lžíce mléka
moučkový cukr na vysypání formiček
Náplň
80 g másla
1 vanilkový cukr
1 lžíce rumu
30−35 piškotů na uzavření
Postup:
Piškoty...
ŠTĚDROVEČERNÍ DORT S BRUSINKAMI
Ingredience
500 g tučného měkkého tvarohu
125 g másla
150 g cukru krupice
20 g želatiny
100 ml plnotučného (nebo polotučného) mléka
1 lusk vanilky
50 ml brandy + trocha na namočení brusinek
100 g sušených brusinek
100 g cukrářských piškotů
želé
250 ml vody
1 balíček...
NORSKÉ ZÁZVOROVÉ PERNÍČKY
Ingredience:
150 g másla
1 dl medu
2 dl cukru
1 dl smetany
450 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
½ lžičky mletého zázvoru
½ lžičky mletého pepře
½ lžičky mletého hřebíčku
2 lžičky mleté skořice
Postup:
Těsto si připravíme den před samotným pečením.
V pánvi...